Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának rendkívüli ülésén hallgatná meg a Magyarországra tervezett akkumulátorgyárakról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert és Lantos Csaba energiaügyi minisztert az LMP.

 

    Keresztes László Lóránt, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője, a bizottság elnöke csütörtöki online sajtótájékoztatóján elmondta: hiába tette fel két alkalommal is hivatalos fórumon a kérdést arról, hogy a meglévő és tervezett akkumulátorgyárak vízigénye pontosan mennyi, illetve mennyi lesz, a választ megtagadták, az információkat titkosították. Ezzel a törvényben rögzített tájékoztatási kötelezettségüket sem teljesítették az érintett tárcák – értékelt.
Közölte: a bizottsági ülésen a két miniszter mellett meghallgatnák az akkumulátorszövetség képviselőit is.
Arra várnak választ, hogy a kormány milyen mértékben tervezi a vízkincs felhasználását, milyen környezeti hatásokkal, kockázatokkal számol, milyen lakossági érdeksérelem mutatható ki az eddigi működés során. Arra is kíváncsiak, hogyan alakulhatott ki ilyen káosz az akkumulátorgyárak engedélyezésénél és olyan helyzet, mint Gödön, ahol a kormányhivatal nem kötelezte a gyártót a monitoringtevékenységre – ismertette Keresztes László Lóránt.
Azt mondta, a vízi közműrendszer Magyarországon az összeomlás szélén van, eközben a kormány rengeteg közpénzt fordít az „idegen akkumulátorgyártók” vízigényének kielégítésére. A legfontosabb feladat és a legnagyobb kihívás ma a vízkincs védelme – hangoztatta az ellenzéki politikus, aki szerint ezt a kérdést kiemelt nemzetstratégiai területként kell kezelni.
Úgy fogalmazott: a kormány nem tesz mást, mint áruba bocsátja a vízkincset az „idegen akkumulátorgyártók” érdekében. Olyan tervet valósítanának meg, amellyel felélik a vízkincset és óriási a környezetszennyezés kockázata is – fűzte hozzá.
Az embereket egyetlen helyen sem kérdezték meg, mi a véleményük a tervezett beruházásokról. A közmeghallgatásokat a lehető legrosszabb időpontokban és kis befogadóképességű helyszíneken szervezik, és előfordult, hogy a gyártó képviselője meg sem jelent – rótta fel.

Az LMP-s politikus kitért arra is, hogy február 9-én Debrecenben tüntetést szerveznek a tervezett beruházás elleni tiltakozásul

Előző cikkNem kell többé magányban élnie a debreceni kis majomnak
Következő cikkBrutál egészséges húsokat fejlesztenek Debrecenben! A fehérjék szerelmeseinek jó hír ez!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét