Parlamenti vitanapot kezdeményez a Párbeszéd az akkumulátorgyárak telepítéséről és a kormány akkumulátorgyártás-stratégiájáról.

Szabó Tímea, a párt frakcióvezetője keddi online sajtótájékoztatóján azt mondta, a vitanap kiváló alkalom lehet a kormánynak, hogy „színt valljon”, válaszoljon a szakma és az ellenzék kérdéseire, elmondja érveit az akkumulátorgyár-építések mellett és tájékoztassa a lakosságot.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, a Párbeszéd zöld párként  határozottan ellenzi az újabb akkumulátorgyárak építését, szerintük Magyarországnak a zöld átállásban nem ebbe az irányba kell mennie.

Szabó Tímea érvei között szerepelt az akkumulátorgyárak termőföld- és  az ivóvízkészletszennyezése, az akkumulátorgyártás energia- és vízigénye.
Jelezte, a debreceni gyárat nagyon jó minőségű termőföldre tervezik építeni, amelynek az ország élelmiszerellátását kellene biztosítania.
Ugyancsak probléma az akkumulátorgyárak ivóvízfelhasználása – mondta, példaként említve, hogy a gödi Samsung gyárban naponta 27 ezer köbméter vizet használnak fel, ami megfelel a 112 ezres lélekszámú Kecskemét napi vízfogyasztásának kánikulai időben.
Ha a gödi Samsung gyár még több talajvizet használ fel, arra lehet számítani, hogy a nyári hónapokban folyamatosak lesznek az ivóvízellátási problémák Pest megyében.
Szabó Tímea beszélt a gyárak vízszennyezéséről is, kifogásolva, hogy a kormány elhallgatja ezt a problémát is.

A politikus kitért arra is, a Samsung gödi gyárának éves áramigénye egy terawattóra, a Debrecenbe tervezett gyáré tervezetten 3,3 terawattóra. Paks éves áramtermelése 16 terawattóra, vagyis csak a gödi és a debreceni akkumulátorgyár Paks termelésének egynegyedét elviszi. A tervezett gyárépítések és bővítések után pedig egyharmadával nőne Magyarország áramigénye.
Szabó Tímea szerint igaz ugyan, hogy az új akkumulátorgyárak munkahelyeket teremtenének, de nem a magyar lakosságnak, hanem az 1200 forintos órabérért dolgozó vendégmunkásoknak.
Mindezeket figyelembe véve Magyarország akkumulátorgyártó nagyhatalommá válása sokkal több kárt okozna az országnak, mint amennyi hasznot hozna – összegzett a Párbeszéd frakcióvezetője.

Forrás: MTI.hu

 

Előző cikkÍgy fest most a Vekeri-tó
Következő cikkUgye nem felejtette el, hogy mától nem érvényesek a tavalyi pályamatricák?