A debreceni Csokonai Színház felújítása

Kihívásokkal, de egyúttal lehetőségekkel telinek nevezte Debrecen idei büdzséjét a város polgármestere a tervezetet bemutató sajtótájékoztatón csütörtökön.

Az idei költségvetést 181,69 milliárd forintos, a tavalyinál 1,64 százalékkal kisebb főösszeggel terjesztik a közgyűlés elé, bár ez az év közben érkező forrásokkal a 200 milliárdot is átlépheti – közölte Papp László (Fidesz-KDNP).

Kiemelte: két év után hitelt is vesz fel a város, 2,5 milliárd forint értékben, ebből mintegy 1,6 milliárd forintot egy konkrét beruházásra fordítanak.

Jönnek a részletek a költségvetésről

Részletezte: 52,62 milliárd forint beruházási főösszeg mellett 27,23 milliárd forint helyiadó-bevételre számítanak, ez 28 százalékkal több az egy évvel korábbinál.
A kisvállalkozásoknak biztosított 50 százalékos adókedvezményt ebben az évben kivezetik – közölte a polgármester.

Elmondta, hogy a beruházási főösszeg azért lényegesen kisebb az előző évihez képest, mert a nagyobb beruházások véget értek, illetve az uniós támogatásokkal egyelőre nem tudnak számolni.

Arról is tájékoztatott, hogy a működési költségvetés kiadási főösszege 61,88 milliárd forintról 89,25 milliárdra nő az idén, ugyanis többek között az infláció miatt plusz 3,5 milliárd forint bérnövekménnyel és 6,3 milliárdos energiaár-növekménnyel kell számolnia a városnak.

Papp László beszámolt arról, hogy a költségvetés négy nagy területre fókuszál: gazdaságfejlesztés, közlekedésfejlesztés, környezetvédelem és egészségfejlesztés.
Gazdaságfejlesztésre 20 milliárd forintot szán a város: két nagy gazdasági övezet fejlesztésére fordítják a legtöbb pénzt; a közlekedésfejlesztés 9,2 milliárd forintjából a legtöbbet a Sas utcai mélygarázs kialakítására költik; a környezetvédelem 1,7 milliárdos keretéből a panelprogram újraindítására és a véderdősítés folytatására is fordítanak jelentősebb összeget; egészségügyi szűrőprogramokat indít a város a klinikával és a Debreceni Egészségfejlesztési és Alapellátási Intézet közösen.

Új bölcsődék is létesülnek, és több épületet korszerűsítenek; folytatódik a Pallagi úti idősotthon felújítása, valamint az Epreskerti Általános Iskola tornacsarnoka is megépülhet. A kulturális fejlesztések sorában a nyáron adhatják át a város társulatának a Csokonai Színházat – közölte a polgármester.

A költségvetési tervezet részleteit a következő napokban a szakterületeket felügyelő alpolgármesterek ismertetik, a büdzsé elfogadásáról február 23-án dönt a város közgyűlése.

Forrás: MTI.hu

Előző cikkŐrizetbe és bűnügyi felügyelet alá került a Sinain késelő diáklány
Következő cikkKiderült mi okozta a balesetet Böszörmény és Balmaz között

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét